Skip to main content

Vista, oïda, tacte, olfacte i gust

By mayo 2, 2016septiembre 28th, 2017Uncategorized

Vols treure el nas al grup d’estimulació cognitiva un cop més? Dies enrere treballant les funcions cognitives vam aprofitar per explicar què són les gnòsies i les vam posar en pràctica! Vam plantejar preguntes com:

Saps què olores, veus, proves, toques o escoltes? Tots sense pensar-s’ho dues vegades van dir que sí! Així que vam posar en pràctica el reconeixement de les olors, sorolls, etc.

Quan tenim afectades les gnòsies ens trobem amb persones que oloren una maduixa i no saben dir-te què és, o toquen una pinta sense veure-la i no reconeixen l’objecte. D’altres persones els demanes que t’acostin l’oli en un dels dinars familiars i et diuen que no el veuen, quan el tenen al davant. Què està passant en aquest cervell per a que coses tant simples i del dia a dia comencin a fallar?

Vam aprofitar la sessió amb els nostres estimats participants per saber si es trobaven amb aquestes situacions al dia a dia, com es sentien al viure-les i si sabien perquè els passava. Així doncs, primer de tot vam començar a fer diferents activitats treballant les gnòsies que poden aparèixer amb els diferents sentits sensorials dels què disposem els humans, l’oïda, vista, tacte, gust i olfacte.

Un cop ens vam adonar de la dificultat per saber si la sirena que sona és la de la policia, ambulància o bombers, així com la dificultat per identificar si la olor que sento és de menta, romaní o farigola… Vam començar a prendre consciència de que potser tenim més dificultats de les que ens pensàvem. Per les nostres sessions d’estimulació cognitiva és molt important que els pacients prenguin consciència de les seves capacitats i dificultats, i sessions com aquestes ens ajuden molt, tant a terapeutes com a les persones que venen amb nosaltres al grup.

Un cop van prendre consciència de les possibles dificultats, vam explicar-los perquè apareixen les mateixes. La majoria dels pacients, es troben en procés de demència, així doncs la raó de que apareguin aquests símptomes i per tant, dificultats, és la mort neuronal deguda a l’envelliment. Sempre els hi dic el mateix, igual que se’ns arruga la pell, el cervell també ho fa! Quan l’envelliment es situa a la part posterior del cervell, és quan comencen a aparèixer les gnòsies i és quan tenim dificultat per saber què és aquell dibuix que veiem, o el pot de sal de tota la vida. Per tant, no sabem reconèixer i anomenar els objectes, sorolls, gustos, etc. Això dificulta el seu dia a dia i és per això que dediquen sempre una de les sessions al mes a treballar aquestes dificultats amb activitats tant divertides com veieu a les fotografies!

***

¿Te apetece adentrarte en el grupo de estimulación cognitiva una vez más? ¡Días atrás trabajando las funciones cognitivas aprovechamos para explicar qué son las gnosias y las pusimos en práctica! Les planteamos las siguientes preguntas:

¿Sabes qué hueles, ves, pruebas, tocas o escuchas? ¡Todos contestaron con un sí rotundo! Así que pusimos en práctica el reconocimiento de olores, ruidos, etc.

Cuando tenemos afectadas las gnosias nos encontramos con personas que huelen una fresa y no saben decirte qué es, o tocan un peine sin verlo y no reconocen el objeto. Hay personas a quienes les pedimos que nos acerquen el aceite en una comida familiar y nos responden con que no lo ven, cuando lo tienen justo enfrente. Entonces, ¿qué ocurre en este cerebro para que cosas tan simples y del día a día empiecen a fallar así?

Aprovechamos la sesión con nuestros queridos participantes para saber si se encontraban con estas situaciones en su día a día, como se sienten al vivirlas y si sabían por qué les pasaba. En primer lugar empezamos a hacer diferentes actividades trabajando las gnosias que pueden aparecer con los distintos sentidos de los que disponemos los humanos, oído, vista, tacto, gusto y olfato.

Una vez nos dimos cuenta de la dificultad para saber si la sirena que suena es la de la policía, ambulancia o bomberos, así como la dificultad para identificar si el olor que sentían era de menta, romero o tomillo… empezamos a tomar consciencia de que quizás tenemos más dificultades de las que nos pensábamos. Para nuestras sesiones de estimulación cognitiva es muy importante que los pacientes tomen consciencia de sus capacidades y dificultades, y sesiones como estas nos ayudan mucho, tanto a terapeutas como a las personas que vienen con nosotros al grupo.

Una vez tomaron conciencia de las posibles dificultades, les explicamos porqué aparecen. La mayoría de los pacientes, se encuentran en proceso de demencia, así pues, la razón de que aparezcan estos síntomas y por tanto, las dificultades, es la muerte neuronal debida al envejecimiento. Siempre les digo lo mismo, ¡igual que se nos arruga la piel, el cerebro también lo hace! Cuando el envejecimiento se sitúa a la parte posterior del cerebro, es cuando empiezan a aparecer las gnosias y es cuando tenemos dificultades para saber qué es ese dibujo que vemos, o reconocer el bote de la sal de toda la vida. Por lo tanto, no sabemos reconocer y nombrar objetos, ruidos, sabores, etc. Esto dificulta su día a día y es por eso que dedicamos siempre una de las sesiones del mes a trabajar estas dificultades con actividades tan divertidas como veis en las fotografías.

Leave a Reply