Skip to main content

Violència de gènere i neuropsicologia

By noviembre 19, 2015septiembre 30th, 2017Uncategorized

Us heu preguntat mai perquè els programes de rehabilitació per a persones que infligeixen violència de gènere no són prou eficaços per aconseguir la tant preuada reinserció social d’aquestes homes i  dones maltractadors?

Des de fa molts anys que m’interessa aquesta temàtica i he dedicat part del meu temps a estudiar el perquè d’aquesta situació. Vaig pensar que potser la neuropsicologia em podia ajudar a resoldre els meus dubtes i no vaig dubtar a fer una revisió bibliogràfica sobre el perfil cognitiu de l’home maltractador.

Una revisió bibliogràfica permet fer un recull de totes les investigacions, en aquest cas mèdiques,  d’una temàtica en concret. Aquest recull permet sintetitzar les troballes fetes i veure quins aspectes es poden millorar per a futures investigacions. En el meu cas em vaig centrar en el perfil cognitiu dels homes maltractadors, és a dir, quines funcions cognitives (llenguatge, memòria, atenció, percepció, funcions executives…) podien ser característiques d’aquesta població, i que per tant, els diferenciaria de la majoria de persones. Aquest fet em permetria veure si hi ha una alteració i per tant disfunció podent arribar a parlar de malaltia com és en el cas de la psicopatia o simplement d’un funcionament  característic i diferenciador sense arribar a l’esfera patològica.

Les dades extretes de la revisió són sorprenents, i mostren la gran necessitat que hi ha de més recerca al respecte. No només per saber què poden o no tenir alterat aquests homes perpetuadors de la violència de gènere, sinó per poder dissenyar programes terapèutics més efectius i optimitzats que ens apropi a la disminució d’aquesta lacra social i a la reinserció d’aquestes persones a la nostra societat.

Us convido a la ponència que realitzarem el proper 27 de novembre a les 20h a l’Arxiu Comarcal de La Bisbal d’Empordà on expliquem detalladament quin és aquest perfil  i quines conseqüències pot tenir aquest nou coneixement.

Leave a Reply