Aquesta va ser la primera frase que ens va explicar en Gibert. Té 66 anys i ve acompanyat pels seus fills, que cada vegada el veuen més angoixat perquè no pot explicar el què pensa. Expressa que dins del cap sap perfectament què dir, però a l’hora de parlar aquestes paraules no li surten.
«Dins del cap sé perfectament què dir, però a l’hora de parlar aquestes paraules no em surten.»
Quan ens arriben casos així el primer que fem és preguntar tant a la persona que ho pateix, en aquest cas en Gibert, com als familiars des de quan noten aquest problema. En Gibert ens diu que fa uns 6 mesos, en canvi els seus fills expliquen que creuen que més, ja que la seva mare li estava donant complements vitamínics típics per a la memòria. Per tant pensen que déu fer més de l’existència de la problemàtica.
Sense perdre temps, comencem a fer una exploració neurolingüística i neuropsicològica on intervenen la Cristina, la logopèda de l’equip i l’Alba, la neuropsicòloga. Amb això extraiem el perfil cognitiu i neurolingüístic d’en Gibert per veure si és compatible amb alguna patologia, i per saber quina simptomatologia presenta per a dissenyar un possible pla d’intervenció, en aquest cas, multi i interdisciplinar.
Finalment vam veure que en Gibert pateix el què es coneix com Afàsia Progressiva Primària, un dels 64 tipus de demència que existeixen. És poc coneguda, ja que comença afectant únicament a l’àrea del llenguatge durant els dos primers anys d’evolució, passant a afectar a altres funcions cognitives amb el pas del temps.
«Afectant únicament a l’àrea del llenguatge durant els dos primers anys d’evolució, passant a afectar a altres funcions cognitives amb el pas del temps.»
Després d’explicar molt bé en què consisteix aquesta malaltia, iniciem el pla d’intervenció que hem dissenyat per en Gibert. Es tracta de treballar les funcions cognitives preservades per a compensar les més deteriorades així com continuar treballant les afectades per a preservar-les i aconseguir el màxim d’estabilitat possible. Això es tradueix en un major grau d’autonomia del pacient. A més, treballem amb en Gibert sistemes alternatius de comunicació per a facilitar-li la socialització i comunicació amb el seu entorn. I mai oblidem als familiars i entorn més pròxim al pacient al qual constantment acompanyem i atenem en els dubtes i necessitats que tinguin. Per tant l’equip de Neurognostik treballa de forma interdisciplinar tinguent constants reunions entre la logopèda, neuropsicòloga i psicòloga per mantenir sempre objectius terapèutics comuns i continuar dissenyant i redissenyant les vegades que siguin necessàries el pla d’intervenció.