És una de les preguntes que es fan sí o sí a consulta quan és l’hora d’iniciar la rehabilitació i/o estimulació cognitiva. Evidentment dediquem el temps que faci falta a explicar com treballem amb els nostres pacients.
Un dels objectius inicials és fer sentir a aquella persona en un ambient tranquil, de calma i confiança i generar per tant el què coneixem com a vincle terapèutic. Això no només ho fem amb el pacient directament, sinó que també amb l’entorn familiar del mateix, ja que la rehabilitació i estimulació és una feina d’equip i sense vosaltres, pares, mares, parelles, fills, néts i nétes, amics i amigues no seria possible la rehabilitació de la persona que ha patit per exemple, un infart cerebral!
Un altre objectiu és la d’explicar què li ha pogut passar, o quina malaltia pateix. Això no sempre es possible fer-ho directament amb el pacient, però sempre es farà amb la família. Saber què ha passat i què pot haver quedat afectat, què podem esperar en cada moment i com hem d’actuar i treballar per aconseguir una evolució positiva és de vital importància.
Neurognostik te una filosofia de treball totalment ecològica, és a dir, basada en la motivació i treballant sempre que es pugui en l’espai i activitats que realitza el pacient en el seu dia a dia. I també te la filosofia de crear famílies expertes en lesió cerebral adquirida o malaltia neurodegenerativa, perquè la neuroplasticitat i per tant la regeneració neuronal és un fenomen que necessita de treball continuat de 24hrs diàries durant 365 dies a l’any. Evidentment el professional no pot estar les 24 hores del dia amb els pacients, així que els familiars són i seràn una peça clau per treballar i aconseguir allò que pot semblar impossible, com tornar a caminar després de patir un infart cerebral, o mantenir l’autonomia durant el màxim de temps possible en malalties neurodegeneratives. Així doncs dediquem tantes sessions com siguin necessàries a la psicoeducació. I el treball és continuat no només amb el pacient, sinó també amb els familiars i cuidadors.

Treballant classes d’spinning per assolir la motivació d’un pacient per a poder anar al gimnàs!
Neurognostik treballa a nivell multidisciplinar, és a dir, col·labora amb altres professionals, com ara la fisioterapeuta de neurorehabilitació per a poder fer un treball global i complet amb cada persona.
Les activitats que fem passen en moltes ocasions per sessions que diem a despatx. És a dir, sessions pensades per a generar reptes cognitius a base de jocs i activitas molt diverses. Quan el treball a despatx queda petit treballem a domicili, per nosaltres, el treball ideal. És aquí on veiem i vivim les dificultats que es troben els pacients dia a dia, com ara la de poder aixecar-se del llit, preparar-se l’esmorzar, etc. Així doncs, preparem els mateixos reptes cognitius adaptats en les activitats de la vida diària. D’aquesta manera fomentem l’autonomia i sobretot l’autoestima. Poder anar al lavabo sol, moltes vegades és tot un repte, i aconseguir-ho sense l’ajuda de ningú és un èxit gegantí!

Fomentant l’autonomia de cuinar

Sessions de despatx per la generalització de funcions en rehabilitació
La feina amb els familiars sobretot es basa en la d’informar constantment quins objectius s’estan treballant, així com la de marcar conjuntament objectius terapèutics futurs. També treballem a nivell psicoterapèutic, doncs sovint la càrrega emocional després de patir un esdeveniment vital d’aquest tipus és enorme. No només la pateix la persona directament que ha patit una lesió cerebral adquirida, sinó també els familiars i amics que l’envolten. És per això que la psicoteràpia i acompanyament emocional no s’oblida mai a les nostres trobades setmanals.