Skip to main content

Com podem cuidar el nostre cervell?

By junio 1, 2017septiembre 28th, 2017Uncategorized

Una de les preguntes més freqüents que rebo a consulta o fins i tot en tertúlies amb amics és què podem fer per prevenir des de el nostre dia a dia l’arribada d’una malaltia neurodegenerativa. La veritat és que els professionals de l’àmbit de la salut i investigadors estan treballant i molt fort per a poder trobar la resposta a aquesta pregunta. El que sí tenim clar i hem pogut descobrir és que l’estil de vida hi te un paper fonamental, com en tantes altres malalties tals com el càncer. Així doncs, anem a veure com l’estil de vida pot ajudar a prevenir aquest tipus de malalties i perquè.

El què descobrim a través de la literatura científica és que:

«L’estil de vida i factors relacionats com ara, l’estimulació cognitiva, exercici físic, dieta equilibrada, disminueixen el risc de patir malalties neurodegeneratives tals com el Parkinson, Huntington, demència frontotemporal, demència tipus Alzheimer, etc., ja que augmenten la reserva cognitva.

Hi ha factors que són perjudicials per la reserva cognitiva i per tant que ens poden conduir a tenir un sistema nerviós central més fràgil tals com l’estrès, dieta alta en greixos i la inflamaciò sistèmica induïda per la infecció, malaltia o cirurgia.

La següent pregunta és: què és això de la reserva cognitiva?

Doncs molt senzill, és la capacitat que té el cervell de mantenir una funció normal a través de mecanismes compensatòris (compensen les petites lesions que s’hi puguin donar) i de protecció quan s’enfronta a malalties neurodegeneratives, lesions i/o envelliment. És a dir, com més estimulem el nostre cervell al dia a dia amb activitats diverses i fins i tot molt diferents a les rutinàries, fem que les connexions neuronals augmentin i no només això sinó que optimitzem el funcionament de les xarxes neuronals i això fa que davant la possible pèrdua de connexions degut a una malaltia o lesió tinguem peces de recanvi, per a substituir les avariades.

Això em condueix a explicar la neurogènesis. Des de la dècada dels 90 s’han identificat les cèl·lules mare precursores neuronals (NSC) i han demostrat que les neurones es regeneren contínuament dins del SNC. La seu de la neurogènesis adulta es troba a l’hipocamp on les cèl·lules mares neuronals donen lloc a noves neurones que s’integren als circuïts existents. I és ben conegut, que la neurogènesis està molt modulada pels factors ambientals i per tant els estils de vida.

Les cèl·lules mare neurals produeixen contínuament el què podriem definir com a embrions de neurones, els coneguts com a neuroblasts, que migren cap a la seva posició definitiva diferencinat-se en el tipus de neurones necessàries i integrant-se en els circuïts cerebrals. Aquesta addició de noves neurones als circuïts ja preestablerts té un impacte en diferents funcions cerebrals tals com la memòria, olfacte, gana, etc.

És vital fomentar la reserva cognitiva que fa que tots aquests processos bioquímics i moleculars reverteixin en una bona neurogènesis i per tant plasticitat neuronal més eficient, permetent respostes adaptatives a les demandes cognitives.

La neurogènesis esta reguldada pels factors neurotròfics, que es veuen incrementats amb la pràctica de l’esport i l’estimulació sensorial, a l’hora que augmenta el nombre de neurones supervivents. Això suggereix que trastorns neurològics, tals com la lesió cerebral adquirida, lesions medul·lars i malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer poden ser tractables.

La pràctica d’activitat física al llarg de la vida es considera un dels indicadors indirectes de l’estat de la reserva cognitiva. El manteniment d’una vida activa físicament augmenta la qualitat de vida mitjançant la promoció de l’envelliment saludable, la millora de la funció cognitiva, i la disminució de la possibilitat de patir demència. És important destacar que la pràctica moderada d’exercici aeròbic durant 1 any augmenta el volum dels hipocamps i millora la funció de la memòria espacial en persones sanes. En etapes avançades de la vida la participació en grups d’activitat física s’utilitza com a eina terapèutica per a millorar la cognició, prevenir el deteriorament cognitiu i fomentar la socialització.

Així doncs, una pràctica regular d’esport, sobretot del tipus aeròbic, una dieta equilibrada i poder fer coses molt diferents com ara… apuntar-te a classes de tango, cosa que mai has fet, es tradueix en un augment de la reserva cognitiva i per tant promovem l’envelliment saludable!

Leave a Reply